Info

Omul

Anatomia omului - este știința despre structura organismului uman, a organelor și sistemelor sale componente. Anatomia omului studiază organismul uman după funcțiile diferitor sisteme și organe și interacțiunea sa cu mediul ambiant.

La examinarea structurii organismului uman o atenție primordială se acordă scheletului. Scheletul deține 2 funcții de bază - cea mecanică și biologică. Ca să nu ne aprofundăm în amănuntele anatomice specifice v-om menționa doar, că scheletul este fundamentul de bază al înregului organism, este un suport pentru organele interne și tot odată o manelă care dă funcționalitate mobilă mușchilor, cea ce permite la apariția funcțiilor motorii de sine stătătoare și anume - mersul, fuga, înnotul și alte.

Următoarea parte importantă a anatomiei o constituie mușchii. Muschii constituie partea activă a sistemului locomotor al organismului. Anume mușchii permit apariția diversității mișcărilor între diferite porțiuni ale scheletului, poziționarea omului, fixarea unor părți aparte ale corpului în diverse poziții. Mușchii participă la activarea procesului de glutiție și masticație. În afară de aceasta muschii participă la dislocarea organelor interne, favorizează la formarea unui circuit sanguin adecvat și participă activ la procesele metobolice. Corpul uman are aproximativ 600 de mușchi.

Funcționarea pe deplin a organismului uman este imposibilă fără organele interne. Ele sunt dispuse în interiorul corpului uman, în cavitățile abdominală și toracală. În afară de aceasta sunt organe care sunt poziționate în regiunea cervicală, în regiunea capului și în regiunea bazinului. Funcția de bază a organelor interne - participarea activă în procesul metabolic. La organele interne se referă: organele tractului dijestiv, aparatul respirator și organele urogenitale. Deoarece aceste organe ingeră alimentele, aerul, urina și celule sexuale, ele au ca bază forma tubulară. Alte organe interne, ce nu au cavități interioare, se numesc organe interne parenchimatoase.

Materialul dispus în atlasul omului, nu se limitează la cunoștințele despre structura corpului, ci ne arată organismul uman ca un tot întreg.